Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Vragen over honden

Hoe lang slaapt een hond?

Het is normaal dat honden veel slapen. Honden slapen de hele nacht door en ook een groot deel van de dag. Omdat wij mensen gewend zijn aan het idee om te slapen als het donker is, vinden we het soms vreemd hoeveel onze honden overdag slapen.

Het is namelijk normaal dat honden ongeveer 50% van hun dag slapend doorbrengen. Nog eens 30% van de dag wordt besteed aan “rusten” en de overige 20% zijn honden actief. Dat is vrij normaal voor carnivoren, zo brengen leeuwen brengen 18 of meer uur per dag door met slapen en rusten. In de meeste gevallen is een hond die 12 of meer uur per dag slaapt geen reden tot bezorgdheid.

Uiteraard zijn er nog andere factoren. Puppy’s, oudere en zieke honden zullen waarschijnlijk meer van hun tijd in slaap doorbrengen. Ook is het sterk afhankelijk van het ras, zo zal een Engelse Buldog meer slapen dan een actieve Border Collie.

Teveel slapen kan echter ook een medische reden hebben, maar ook stress en verlatingsangst kunnen zich manifesteren in extra dutjes. Bespreek dit zeker met uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

De meeste honden zullen slapen als er niets beters te doen is ze slapen om de lange, vervelende uren door te brengen. Probeer dus ook uw hond overdag actief te houden met wandelingen en als u afwezig bent puzzelspeelgoed achter te laten.

Het is aan te raden om in de ochtend en rond de middag een korte wandeling te maken en een lange wandeling in de avonduren. Als u niet zoveel tijd hebt is de avond- en ochtendwandeling het belangrijkst.

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

Vroeger telde men dit heel eenvoudig uit en werd er gesteld dat 1 hondenjaar gelijk stond met 7 jaar in een mensenleven. Deze formule is echter niet wetenschappelijk onderbouwd. Verschillende rassen worden immers op een andere manier ouder en verder is er ook een verschil tussen kleine en grote honden, kleinere rassen worden over het algemeen ouder dan grotere rassen.

Een betere gemiddelde berekening zou zijn dat je het eerste jaar van je hond telt als 15 mensenjaren, het tweede jaar van je hond als 9 jaren en elk bijkomend jaar telt voor als 5 jaren. Een hond van 5 jaren oud zou dan 15+9+5+5+5= 39 mensenjaren oud zijn.

Ben je benieuwd naar een meer correcte leeftijd van je hond die rekening houdt met het ras van je hond? Neem dan eens een kijkje op de Dog Age Calculator pagina van Pedigree.